Musiklinjen

Ansök här!

 

Sjöviks musiklinje är en av Sveriges mest väletablerade musikutbildningar med en mångårig erfarenhet och ett stort antal specialinriktade lärare. Vår musikutbildning har ett stort utbud av ämnen och nivåer som ger möjlighet till både bredd och fördjupning. Att gå på Sjöviks musiklinje innebär att utvecklas både musikaliskt och personligt.

 

Ditt val

Hur just dina musikstudier kommer att se ut, utformas till stor del av ditt ämnesval. Du studerar i huvudsak på någon av våra inriktningar med ensemblespel i fokus. Du kan dessutom välja ur ett stort utbud av ämnen, och på så vis känna dig för inom olika områden och genrer.

För många är tiden på Sjöviks musiklinje en förberedelse för vidare utbildning på Musikhögskola. Lärarna på Sjövik är väl insatta i vad som krävs vid ansökningsproven och ger dig personlig vägledning.

 

Studieform

Studieformen bygger på Ensemblespel, individuell undervisning samt gemensamma lektioner. Utöver ordinarie studier tillkommer workshops och framträdanden av olika slag.

 

Ämnen

Förutom de ämnen som hör till din inriktning, deltar du även i gemensam undervisning som riktar sig till samtliga. Du har enskild undervisning i ditt huvudinstrument. Vi erbjuder i första hand undervisning på piano, fiol, trummor, bas, gitarr, saxofon, cello och sång.

Obligatoriskt är att du får undervisning i både ett melodi- och ackordsinstrument (exempelvis piano eller gitarr). Har du ett ackordsinstrument som huvudinstrument, väljer du ett melodiinstrument (exempelvis fiol, sång eller blås) som biinstrument och vice versa.

Du får undervisning i musikteori, satslära och gehör med inriktning klassiskt, afro- eller folkmusik. Vidare deltar du i körsång samt kör- eller ensembleledning. Det finns dessutom en hel del tillvalsämnen att välja på, såsom klassrumsmetodik, komposition, kulturproduktion, röstvård, folkliga instrument och olika typer av biensembler.

 

Projekt

En del av undervisningen sker i projektform då vi ägnar oss åt olika teman tillsammans med föreläsare. Det kan t ex vara rytmprojekt och projekt i komposition. Vissa projekt sker i samarbete med andra skolor.

I årskurs två finns det möjlighet att fördjupa sig i egna projekt.

 

Konsertverksamhet

Under musikutbildningen finns möjlighet att delta i Avesta spelmanslag eller Avestas Orkesterförening som ger konserter regelbundet i trakten. Musiklinjen deltar för övrigt aktivt i kommunens kulturutbud med t ex egna konserter, samarbete med ortens körer, jazzförening, musikteaterföreställningar för både skolor och allmänhet, kyrkokonserter och beställningsuppdrag för speciella tillfällen. Du får träffa gästföreläsare och du får delta i seminarier och workshops. Efter avslutade studier utdelas intyg. Omdöme ges ej.

 

Antagningsprov

Efter att vi fått in din ansökan, får du en kallelse till antagningsprov. Antagningsproven för HT2017 ligger under vecka 17 och 18.

Obs: du kan söka max två inriktningar.

Provet omfattar fyra moment

– huvudinstrument
– övriga färdigheter
– gruppövningar (ingen förberedelse krävs)
– teori och gehör

Alla dessa moment är till för att vi ska få en så fullständig bild som möjligt av dig. Vi vill också veta om du har en smal eller bred musikprofil. Utifrån detta kan vi sedan lägga upp dina musikstudier så att de ger största möjliga utbyte för dig.

För att gå på Sjöviks musiklinje krävs vissa förkunskaper inom musik. Du bör t ex kunna läsa noter.

 

Ansökan:

Sista ansökningsdag 2017/2018 31 mars 2017.
Ansökningar inkomna efter sista ansökningsdag är alltid välkomna, men kan inte garanteras plats för antagningsprov.

Ring eller maila gärna om du har frågor eller funderingar. 0226-678 15, musikexp@sjovik.eu.

För ansökningsblankett klicka här.
För information om antagningsproven klicka här.

”Jag ville lära mig mer om körledning och Sjövik var i princip den enda folkhögskolan där man kunde välja det som inriktning. Jag kände mig dessutom väldigt välkommen när jag var på Sjövik och sökte, så det blev ett ganska lätt val.

Det bästa med musikutbildningen är att den är otroligt inspirerande. Lärarna brinner verkligen för det de gör, så det smittar av sig på oss elever. Dessutom är det rätt flexibelt med vilka kurser man kan välja. Har man en idé om vad man vill göra så är det lätt att få hjälp med att genomföra den.

Jag känner mig väldigt hemma här på Sjövik, det finns en varm stämning och man kan vara sig själv fullt ut.

Ida Tholfsson, musiklinjen”

 

Linjeledare:

AntonAnton Leanderson-Andréas                                      

anton.leanderson.andreas@sjovik.eu

 

 

 

 

JonasJonas Nilsson

jonas.nilsson@sjovik.eu

 

 

För mer information om musikutbildning kontakta Musikexpeditionen:
0226-678 15, musikexp@sjovik.eu

Skapad av Svenssonform : Webmaster