Textilhantverk med
keramik och bild

Sista ansökningsdag till höstterminen 2019 är 15 april!

En textilhantverkskurs för dig som vill prova på eller utveckla dina textila och konstnärliga intressen. Kursen kan också vara förberedande för högre studier inom textil. Du kan gå Sjöviks textilhantverkskurs en termin eller ett år.

Textilhantverkskursen består av en grupp på cirka tio-femton personer med olika bakgrund och erfarenhet.

Gruppen hinner lära känna varandra väl under kursens gång och skapar en trivsam arbetsgemenskap.  Sjövik erbjuder broderiockså en härlig miljö och en positiv atmosfär.

På folkhögskolan finns även möjlighet att delta i aktiviteter utanför den egna kursen.

Klicka här för att komma direkt till ansökningsblanketten!

Vävning, stickning mm

Vävning ges stort utrymme på kursen. I kursen ingår
följande moment
– Vävning – grundläggande väv-
tekniker utifrån egna idéer
– Vävteori med bindningslära
– Färgning (höstterminen)
– Tovning
– Stickning
– Nålbindning
– Broderi (vårterminen)
– Sömnad
– Materiallära
– Keramik och bild
– Studiebesök
– Trähantverk som tillval
– Övriga tillval i mån av tillgång och plats

 

“När jag sökte efter en kreativ folkhögskolekurs, hittade jag Sjövik och kursen Textilhantverk med keramik och bild, vilket lät som en underbar kombination. Det visade sig mycket riktigt förhålla sig just så. På kursen ägnar vi måndagar åt keramik och bild utifrån olika teman. En dag var till exempel temat FÅR, då vi promenerade till en närbelägen hage med får, teckna av dem, väldigt opretentiöst och med många skratt. Därefter skulpterade vi får. Man får all den hjälp man vill och det finns ingen press på att något ska bli perfekt. Tisdag till fredag är det textil som gäller. Vi lär oss vävning, växtfärgning, tovning och min personliga favorit bandvävning. Ofta har man både en väv, en stickning och en bandvävning eller något annat roligt igång samtidigt. Detta gör att den ena dagen inte liknar den andra och man får själv styra över när man vill göra vad, vilket jag tycker är helt underbart.

Jag bor på skolans internat och jag stortrivs. I vår korridor bor sju personer. Vi dricker te på kvällen och lagar mat tillsammans på helgerna. Det är en supermysig gemenskap och man blir verkligen som en stor familj. Skolan har en jättetrevlig matsal och väldigt bra mat, vi har vegetariska dagar vilket jag tycker är bra. Vissa kvällar är det gemensamma aktiviteter såsom spelkväll, innebandy eller timmerstugekväll då man berättar historier och sjunger i stearinljusens sken. Musiklinjen bjuder ofta på konserter och eftersom jag älskar musik tycker jag att detta är underbart.

Till sommaren slutar jag på Sjövik och jag planerar börja studera juridik på universitetet för att kunna jobba med mänskliga rättigheter. Tiden på Sjövik har varit otroligt berikande då man fått möta så otroligt många olika människor med olika bakgrund och infallsvinklar, något som jag tror är en fördel oavsett vad man väljer att göra med sitt liv i framtiden. Oavsett var jag hamnar och sysslar med kommer jag att packa väskorna fulla med stickor, bandgrindar och garn, och minnen av en hel massa underbara människor.”                                                                                   Aline Granström, textilkursen

ht 2010 050

Ansökan

Sista ansökningsdag för höstterminen 2019 är 15 april. Klicka här för att komma direkt till ansökningsblanketten.

För  mer information kontakta

Ingrid Svensson, kursansvarig
0226 – 678 18
ingrid.svensson@sjovik.eu

Gåsögatextilutst2

Skapad av Svenssonform : Webmaster