Timringsutbildning

Sista ansökningsdag till Timringsutbildningen ht19: 15 april

Klicka här för att komma direkt till ansökningsformuläret.

Nysätern

Nylagt pärttak och ny gärdesgård

En timringskurs för dig som vill lära dig konsten att bygga vackra och funktionella timmerhus med genuina hantverksmetoder. De traditionella metoderna väger tungt i utbildningen. Timringsutbildningen är två läsår, men man kan välja att endast gå ett år.

Utbildningens mål

Årskurs 1

 

Första året på Timringsutbildningen fokuserar vi på att lära oss ny-timring och deltagarna på timringsutbildningen ska färdigställa ett mindre knuttimrat hus/stuga från grunden med de vanligaste teknikerna. Man färdigställer sin byggnad med dörr, fönster och tak och vi lär oss både att timra i blockat timmer och rundtimmer. Vi flyttar även timmerstommar och färdigställer takkonstruktion och golv. Vi går igenom olika metoder i knuttimring främst siljansknut (dalaknut), men även dubbelhaksknut, laxknut, haklaxknut och medeltida knutar. Vi tar Motorsågskörkort A+B för säkert arbete på timringsutbildningen och i skogen. Virket vi använder köper vi in direkt från närliggande skogsbolag och deltagarna får då blocka timret själv på en Bamsesåg. Detta för att få en uppfattning om de olika virkeskvalitéerna och få kunskap om virkesförädling. Under första året gör vi även lättare renoveringar av timmerstommar och kulturmiljöer.

Den vedeldade bastun färdigställd.

Den vedeldade bastun färdigställd.

Årskurs 2

Väljer eleven att gå två år på timringsutbildningen får man då en mer fördjupad kunskap i knuttimring, renovering och restaurering. Två år är att rekommendera om man vill arbeta som timmerman. Vi timrar lite mer komplicerade byggnader och jobbar mer mot kund. Många har gått ut efter två år och startat eget företag eller blivit anställda som timmermän hos andra timmerföretagare. Efter avslutad utbildning ska den studerande behärska grunderna i timring och tillhörande byggnadshantverk. Den studerande ska ha kännedom om olika typer av knutar och timmerbehandling från olika tids- och stilperioder, kunna renovera gamla timmerstommar/timrade miljöer på ett tidstypiskt och konstruktivt sätt och ha kunskap om byggnadsvård relaterad till timring. Vidare ska den studerande ha provat på modern och delvis maskinell timring och känna till de lagar och regler som gäller för plan och bygg och kunna tillämpa rationella metoder utifrån traditionell hantverksteknik. Den studerande ska ha kunskap i ny producering av timmerhus – med tydligt hantverksuttryck utifrån äldre tradition integrerat med nytänkande, och även kunna utföra grundsättning, uppsättning och takläggning, fönster och dörrar. En viktig del är att värna om den genuina timringstekniken och ha miljömedvetenhet och god kunskap om energiförbrukning, även i globalt perspektiv.

Vad krävs vid start?

För den som blir antagen på timringsutbildningen krävs att man har egna verktyg och säkerhetsutrustning. En timmerbila, en knutyxa, bandkniv, vattenpass, kritsnöre, timmerpassare. Skyddskläder till motorsågning: Skyddskänga/stövel, sågskyddsbyxa, hjälm med hörselskydd och visir, handskar samt ett första förband.

Ansökan och urvalgrunder

Sista ansökningsdag 15 april 2019. Fyll i din ansökan. Du kommer därefter att bli kallad till en intervju och ett praktiskt prov, som visar på din förmåga att hantera verktyg. Provet förutsätter inte att du kan timra.

Kurstid

Kursansvarig: Johan Kihlgren

 

Kurstiden är 29 augusti 2019 – 29 maj 2020. Du kan studera ett eller två år.

Lärare

Kursansvarig för Timringsutbildningen är Johan Kihlgren, timrare med lång erfarenhet. Dessutom anlitas gästlärare inom olika områden. För mer information kontakta Sjöviks folkhögskola   0226 – 678 00

exp@sjovik.eu eller Johan Kihlgren 0226 – 678 28 johan.kihlgren@sjovik.eu

 

Skapad av Svenssonform : Webmaster