Kvalificerad vägledare i friluftsliv

Sista ansökningsdag
1 maj 2024
Ansökan är stängd

Läsårstider
HT23 21 aug – 20 dec
VT24 8 jan –  10 juni

HT24: 19 aug – 20 dec
VT25: 7 jan – 5 jun

Längd & studietakt
1år, Heltid

CSN
Eftergymnasial nivå

Ansök

Kvalificerad vägledare i friluftsliv

Kvalificerad vägledare i friluftsliv (KVF) är en eftergymnasial utbildning för ledare i traditionellt friluftsliv och hantverk. Utbildningen kan också ses som en fördjupning för verksamma pedagoger.

Grunden i utbildningen är att vidareutveckla färdigheter för att leda och utbilda grupper och enskilda i friluftsliv under dagsturer vid kortare och längre färder.

I centrum står ledarskapspraktik som består av minst 10 veckor. 6 veckor kan göras med grupper på skolan, där vägledning för deltagare på kursen Friluftsliv-Hantverk-Ledarskap (FHL) är basen. Deltagarna på KVF tar tillsammans med huvudvägledarna aktiv del i planering och genomförande av FHL:s kursår.

Kursinnehåll

Praktik med grupper utanför Sjövik består av minst 4 veckor. KVF har sedan 2018 arbetat tillsammans med utländska grupper från Tyskland, Rumänien och Italien inom Erasmus+. Vi genomför då utbildningar i friluftsliv genom alla årstider. Kursen eller enskilda deltagare deltar ibland också i projekt utomlands.

Fördjupning av rena friluftsfärdigheter, vidareutveckling av eget friluftshantverk och teoretiska studier i ledarskap, pedagogik, gruppsykologi, kulturhistoria och ekofilosofi kompletterar på olika sätt erfarenheterna från det praktiska ledarskapet.

Kursen består av ett gemensamt obligatoriskt innehåll, och av projektarbeten där kursdeltagarna, enskilt eller i grupp, väljer att fördjupa sig inom ett eller flera specifika områden av friluftsliv och hantverk. Under dessa perioder sker arbetet dels genom direkt vägledning av huvudvägledarna och gästlärare, dels genom självständigt arbete med återkommande handledning.

Kursen bygger på en utvecklad förmåga hos deltagarna att jobba självständigt och i grupp

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kunna leda och utbilda grupper och enskilda i olika friluftsaktiviteter och under kortare och längre färder under alla årstider och i skilda miljöer.

Praktisk information

Du ska ha fyllt 18 år och fullgjort gymnasiet.

Utbildning i friluftsliv, arbetslivserfarenhet och erfarenhet av friluftsledarskap är meriterande.

Vi ser gärna att du som söker kursen kommer på vårt ”Öppet Hus” i maj för att bilda er en uppfattning om skolan och kursen. Det kommer att finnas en informations- och frågestund under dagen.

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri.

För deltagare på Sjöviks friluftskurser tillkommer, förutom ordinarie kostnader (en serviceavgift på 200kr/mån), kostnad för resor i samband med färder samt kostnad för inköp av personlig utrustning och hantverksmateriel.

Om att bo på vårt internat

Lärare

Bo Weslien

Huvudvägledare och kursansvarig för Sjöviks friluftskurser. Specialområdena är traditioner och färdigheter i kanotfriluftsliv, trähantverk, skogsliv och skogshistoria. Skrivit boken ”Skogsliv – återupptäck kunskaper för naturnära liv och färder i skogslandet” tillsammans med Lars Fält. Bor granne med Sjövik.

Katha Blank

Huvudvägledare på FHL. Specialområden är gamla textila hantverk, utrustningssömnad och mat i friluftslivet. Är också intresserad av folklig dans. Bor utanför Möklinta i Västmanland där hon odlar, föder upp får, grisar, kycklingar och kalkoner.

Tobias Lundgren

Huvudvägledare. Professionell hantverkare och vägledare i friluftsliv. Undervisar i bl.a. färskslöjd och skidmakeri. Vägleder under kanot- och vinterfärder. Bor i Ockelbo där han har sin verkstad och sina odlingar.

Bo Weslien

Kursansvarig FHL/KVF Kortkursansvarig

0226-678 08

bo.weslien@sjovik.eu

Katha Blank

Lärare Friluftsliv

0226-678 25

katha.blank@sjovik.eu

Tobias Lundgren

Lärare Friluftsliv & Timringsutbildning

tobias.lundgren@sjovik.eu

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 7 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Denna sida använder cookies. För mer information kan du läsa om cookies här.

OK