Kvalificerad vägledare i friluftsliv

Sista ansökningsdag
25 maj 2023

Läsårstider
HT23 21 aug – 20 dec
VT24 8 jan –  5 juni

Längd & studietakt
1år, Heltid

CSN
Eftergymnasial nivå

Ansök

Kvalificerad vägledare i friluftsliv

Är en eftergymnasial yrkesutbildning för ledare i traditionellt friluftsliv och hantverk. Utbildningen ska också ses som en fortbildning för verksamma pedagoger och är 2-3 terminer lång.

Grunden i utbildningen är att utveckla färdigheter för att kunna leda och utbilda grupper och enskilda i olika friluftsaktiviteter och under kortare och längre färder i den svenska naturen.

Färdighetsträning, utveckling av eget friluftshantverk, ledarskapspraktik och teoretiska studier i ledarskap, pedagogik, gruppsykologi, kulturhistoria och filosofi är hörnstenarna under året.

Kursinnehåll

Kursen består dels av ett gemensamt obligatoriskt innehåll och dels av projektarbeten där kursdeltagaren själv väljer att fördjupa sig inom ett eller flera specifika områden av friluftsliv och hantverk. Under dessa perioder sker arbetet dels genom direkt vägledning av huvudvägledarna och gästlärare och dels genom självständigt arbete med återkommande handledning. Kursen bygger på en utvecklad förmåga hos deltagarna att jobba självständigt och i grupp.

Efter avslutad kurs utfärdas ett kvalificeringsbevis.

Praktisk information

Du ska ha fyllt 18 år och fullgjort gymnasiet.

Utbildning i friluftsliv, arbetslivserfarenhet och erfarenhet av friluftsledarskap är meriterande.

Vi ser gärna att du som söker kursen kommer på vårt ”Öppet Hus” i maj för att bilda er en uppfattning om skolan och kursen. Det kommer att finnas en informations- och frågestund under dagen.

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri.

För deltagare på Sjöviks friluftskurser tillkommer, förutom ordinarie kostnader (en serviceavgift på 200kr/mån), kostnad för resor i samband med färder samt kostnad för inköp av personlig utrustning och hantverksmateriel.

Om att bo på vårt internat

Lärare

Bo Weslien

Huvudvägledare och kursansvarig för Sjöviks friluftskurser. Specialområdena är traditioner och färdigheter i kanotfriluftsliv, trähantverk, skogsliv och skogshistoria. Skrivit boken ”Skogsliv – återupptäck kunskaper för naturnära liv och färder i skogslandet” tillsammans med Lars Fält. Bor granne med Sjövik.

Katha Blank

Huvudvägledare på FHL. Specialområden är gamla textila hantverk, utrustningssömnad och mat i friluftslivet. Är också intresserad av folklig dans. Bor utanför Möklinta i Västmanland där hon odlar, föder upp får, grisar, kycklingar och kalkoner.

Tobias Lundgren

Huvudvägledare. Professionell hantverkare och vägledare i friluftsliv. Undervisar i bl.a. färskslöjd och skidmakeri. Vägleder under kanot- och vinterfärder. Bor i Ockelbo där han har sin verkstad och sina odlingar.

Bo Weslien

Kursansvarig FHL/KVF Kortkursansvarig

0226-678 08

bo.weslien@sjovik.eu

Katha Blank

Lärare Friluftsliv

0226-678 25

katha.blank@sjovik.eu

Tobias Lundgren

Lärare Friluftsliv & Timringsutbildning

tobias.lundgren@sjovik.eu

Denna sida använder cookies. För mer information kan du läsa om cookies här.

OK