Konstnärliga uttryck & friluftsliv

Sista ansökningsdag
15 april 2024

Mål
En kurs för att återskapa bandet mellan människa och natur

Terminstider
HT24: 19 aug – 20 december
VT25: 7 januari – 5 juni

Längd & studietakt
1 år, heltid

CSN
Gymnasienivå

Ansök

Konstnärliga uttryck & Friluftsliv

En kurs för dig som vill vara mer utomhus, se naturen med nya ögon, arbeta intuitivt och deltagarstyrt samt lära dig om konstformen i bred mening.

I den här kursen får du lära mer om traditionellt friluftsliv, fördjupa dina kunskaper om naturen och förmedla det värdefulla i mötet med naturen. KUF är ett alternativ som fortbildning eller förberedande utbildning för lärare, fritidsledare, specialpedagoger eller liknande yrken.

Syfte

  • Utveckla/träna färdigheter och kunskaper gällande material för skapandet och färdigheter i hantering av redskap/verktyg
  • Ge kursdeltagare chans att förmedla berättelser, praktisera och utveckla egna uttryck genom material funnet utomhus
  • Öka deltagarnas färdigheter i att med egentillverkad utrustning eller material funnet på plats i naturen producera egna verk samt göra väl avvägda justeringar i närmiljön (förgängliga eller permanenta beroende på plats, projekt och sammanhang)
  • Ge möjlighet att använda egen utrustning på nya sätt (genom vägledning i hantverk som hör till friluftslivet).
  • Utveckla deltagarnas färdigheter i att dokumentera sina konstnärliga praktiker på olika sätt (t ex genom foto, video, text och i sociala medier).
  • Förmedla teorier och idéer som hör till konsthistoria, traditioner och samtida idéströmningar som har friluftsliv och natur som utgångspunkt.
  • Praktisk övning i och kunskap om samarbete och kreativa processer.
  • Lära känna naturen; väder; landskap; arter.
  • Inspirera till ett liv i harmoni med människor och naturen, med den konstnärliga blicken som ständig följeslagare.

Land art, eller på svenska: jordkonst – bygga i naturen med det som finns där. Kan vara förgängligt till sin natur, eller utvecklas till att bli permanenta verk.

Vill vi förändra vår närmiljö? Eller förhöja? Följa förändringar på en och samma plats över tid och dokumentera genom att fotografera, teckna eller skriva?

Berättande med naturen som medel.

#tillsammans påbörjar vi bygget av Sjöviks skulpturpark

Kursens upplägg

Vi varvar workshops, seminarier och praktiskt arbete i olika perioder. Kursen förutsätter att du är på plats på skolan.

Inga förkunskaper krävs (ett intresse räcker långt), men de erfarenheter och kunskaper du har med dig kommer att införlivas i kursen.

Vi ser på naturen och följer årstiderna genom ett konstnärligt perspektiv. Under början av hösten ser vår miljö och vårt material ut på ett sätt, framåt slutet av november och under december kanske vi skapar med is och snö.

Vi studerar exempel på oväntade sätt att göra konst utomhus och övar vår blick för vilka möjligheter som finns i närmiljön utvecklas. Öga för vad som går att twista till alternativt förhöja utan att störa/förstöra. Kursen följer naturligtvis regler och riktlinjer vad gäller miljö och hållbarhet.

Vi tittar på konsthistoriskt perspektiv 1960-tal och framåt. Workshops, genomgångar/föreläsningar, grupparbeten, individuella projekt. Mycket praktiskt arbete utifrån deltagarnas egen vilja och förkunskaper. Hantverkskunskaper, verktyg och tankar som deltagare har med sig kommer till nytta inom kursen.

Praktisk information

Vad krävs vid start?

Du ska ha fyllt 18 år.

Inga förkunskaper krävs, men ett intresse för vad kursen kan bli. De erfarenheter och kunskaper du har med dig kommer på olika sätt att införlivas i kursen. I ansökan vill vi se en presentation av dig själv. 

Vi ser gärna att du som söker kursen kommer på vårt ”Öppet Hus” den 4 maj för att bilda dig en uppfattning om skolan och kursen. Det kommer att finnas en informations- och frågestund under dagen. 

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri. Du betalar däremot en serviceavgift på 200kr/mån, kurslitteratur, studieresor och material själv.

Om att bo på vårt internat

Kursansvarig lärare

Karin Edvall

Kursansvarig Konstnärliga uttryck & Friluftsliv. Bosatt i Karbenning, utanför Norberg. Magisterexamen i Fri konst från Kungliga Konsthögskolan. Konstnär, utställningsproducent. Arbetat med konstnärligt forskningsprojekt som tog formen av en bok om konstnären Kaj Franklin i samarbete med Johanna Hästö (Orosdi-Back, 2017). Folkhögskollärare. Under 2022 verksam konstnär inom Region Västmanlands projekt Arbetsfält för Samtida Konst, med rubriken ’Oväntade platser/Outtalade berättelser’. Arbetar mestadels idébaserat med text, bild och film. Trivs utomhus.

Karin Edvall

Stödperson / Kontaktperson Allmän kurs med extra stöd

0226-678 35

karin.edvall@sjovik.eu

Bo Weslien

Kursansvarig FHL/KVF Kortkursansvarig

0226-678 08

bo.weslien@sjovik.eu

Tobias Furne

Lärare Keramik och bild

0226-678 39

tobias.furne@sjovik.eu

Denna sida använder cookies. För mer information kan du läsa om cookies här.

OK