Inför vårt stundande 100års-jubileum hakar vi på ”trenden” TBT, eller Throw back thursday, där vi varje torsdag fram till jubileet lägger upp en bild och kort historia från respektive decennium på Sjöviks folkhögskola.

Först ut är den allra första bilden.

Gamla skolan

En folkhögskoleförening bildades av Svenska Baptisterna 1920 och redan 1921 hade man hittat en lämplig plats för en folkhögskola och skrev kontrakt. Det blev Sjövik i Folkärna socken i Södra Dalarna, som inköptes för 30 000 kronor och blev den nya folkhögskolan. Den fick namnet Sjöviks folkhögskola.

Första rektorn blev Fredrik Hedvall, som hade varit en av förespråkarna för att starta en baptismens folkhögskola.

En ladugård och andra byggnader som hör till en bondgård följde med i köpet. Det fanns inte många möjligheter till boende för eleverna, men några rum utrustades i den stora byggnaden som senare fick namnet ”Gamla skolan”. Elevrummen hade namn efter det landskap eller den stad där baptistförsamlingar hade skänkt möbler och inredning. Man bodde ofta tre i samma rum och betalade 15 kronor i månaden i hyra. Många elever fick emellertid söka boende i gårdar runt om i Folkärna.

All undervisning ägde till en början rum i den enda stora byggnaden som fanns på Sjövik, dvs Gamla Skolan. Mottot uppsatt ovanför katedern i den stora lärosalen var: ”Herrens fruktan är kunskapens begynnelse”.

Denna sida använder cookies. För mer information kan du läsa om cookies här.

OK