Återbruk och ekohushållning

Sista ansökningsdag
Ingen antagning under 2020

Läsårstider
Ny antagning först HT21

Längd & studietakt
1år, 50% Distanskurs

CSN
Gymnasienivå

Ansök nu

Distanskurs i Återbruk och ekohushållning

 

Återbruk med ekohushållning är en praktisk kurs för dig som vill minska ditt ekologiska fotavtryck och på ett kreativt sätt ta tillvara på de resurser som finns.

Vi erbjuder nu denna kurs som en distanskurs med studieträffar på Sjövik ungefär en helg i månaden. Mellan studieträffarna arbetar vi på distans med uppgifter genom vår lärplattform.

Vi tror att vi alla kan hitta sätt att leva mer miljömedvetet i vardagen och bidra till att våra hushåll gör mindre inverkan på vår miljö. Istället för att förbruka och köpa nytt kan vi återbruka och ta tillvara på de resurser som finns. Oavsett var vi bor kan vi alla göra val som ger avtryck, även det lilla gör skillnad. Vi vill att kursen ska ge dig inspiration och kunskap till att hitta de vägar som passar just dig. Inga förkunskaper krävs.

Vad handlar det om?

Det här är en hantverkskurs för dig som vill bidra till att minska resursslöseriet och få en ökad konsumtionsmedvetenhet.

Vi arbetar praktiskt och kreativt för att tillsammans hitta nya lösningar och idéer kring hur vi kan bruka och återbruka vår direkta omgivning. Tillsammans lär vi oss att tänka om och i andra banor. Vad finns tillhanda och vad kan det bli? Vi arbetar främst med trä, metall, textil och vad trädgård och natur erbjuder oss i säsong.

Vi ifrågasätter hur vi tänker kring konsumtion, förbrukning och återbruk. Vad kan lagas, vad kan återbrukas och vad bör köpas nytt? Finns det alternativ till livsmedel, hygienprodukter, hushållsprodukter mm som ger ett mindre ekologiskt avtryck? Inspireras till ett kreativt tankesätt för att ta tillvara på de resurser som redan finns till hands. Bidrar till mindre ekonomiskt svinn, mindre sopor och en omställning i sättet att förhålla sig till vår miljö.

Kursen vänder sig till dig som

Vill få en ökad kunskap kring ett mer miljövänligt förhållningssätt, lära dig mer om olika begrepp och märkningar, såsom EKO, KRAV, närproducerat, härproducerat, upcycling, återbruk, miljövinst, klimatkompensation, omställning, Fairtrade mm

Kursen passar dig som vill ha tips och kunskap om hur du kan hushålla med såväl naturens resurser som dina ekonomiska. Kanske vill du ha mer kunskap om hur de val du gör påverkar miljön, samt få alternativ till produkter och råvaror som är bättre för både dig och miljön.

Den riktar sig till dig som vill arbeta praktiskt och kreativt i olika material, samt följa naturens och årstidernas skiftande resursutbud.

Mål

– Kunskap och insikt i olika tillverkningsprocesser och på så sätt vara medveten om hur val av konsumtion påverkar miljön i olika utsträckning.

– Kunskap om olika material samt hur dessa kan repareras eller återbrukas på olika sätt, istället för att förbrukas.

– Ge inspiration till ett fortsatt utvecklande av ett miljövänligare förhållningssätt i vardagslivet.

Praktisk information

Vad krävs vid start?

Du ska ha fyllt 18 år.

Vi ser gärna att du som söker kursen kommer på vårt ”Öppet Hus” i maj för att bilda er en uppfattning om skolan och kursen. Det kommer att finnas en informations- och frågestund under dagen.

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri.

Du betalar endast för mat och logi. Därutöver tillkommer material till egna projekt.

För dig som studerande på Ekohushållning med återbruk tillkommer, förutom den ordinarie material- och serviceavgiften, kostnad för material till egna projekt.

Logi och mat

Du har möjlighet att bo på skolan under studieträffarna. I första hand erbjuds du dubbelrum, men om du behöver enkelrum försöker vi ordna detta. Måltider under helgen kommer även att finnas.

 

Studietakten är 50 % och omfattar både distansstudier och studieträffar. Kurstiden är 26 aug – 29 maj och åtta helger under året träffas vi och arbetar med moment som du sedan får öva och utveckla hemma. Studieträffarna startar fredagar kl 1300 och pågår till söndagar kl 1400.

Mellan studieträffarna arbetar du hemma med uppgifter. Uppgifter och kommunikation mellan lärare och deltagare sker på en lärplattform. Du har handledning av din lärare i alla uppgifter. Erfarenhetsutbyte är en viktig del av kursen och du förväntas vara aktiv även mellan studieträffarna. Räkna med att studierna omfattar ca 5-6 timmars eget arbete varje vecka.

Kursträffar 2019/2020

23-25 aug
20-22 sept
25-27 okt
6-8 dec
24-26 jan
28/2-1 mar
3-5 apr
15-17 maj

  • Prova på att återbruka i olika material såsom textil, trä och metall
  • Grunderna i att underhålla och reparera olika material
  • Konservering och förädling av vad trädgård och natur har att erbjuda. Vi saftar,, syltar, torkar, syrar och fermenterar
  • Arbeta med egna återbruksprojekt och egen design
  • Tekniker som täljning och tovning som tar tillvara på resurser
  • Göra från grunden, exempelvis ost, bröd, buljong, köksredskap, stöpa ljus
  • Välja- och laga mat utifrån säsong
  • Ta tillvara på vad trädgården och naturen har att erbjuda, exempelvis konservera bär och grönsaker
  • Prova på alternativ i hushållet inom exempelvis tvätt, städ, hudvård och materialval. Vi tillverkar salvor av bivax, egna hudvårdsprodukter och rengöringsprodukter.

Elisabeth Embretsén

Kursansvarig Återbruk och Ekohushållning

0226-678 06

elisabeth.embretsen@sjovik.eu

Bert-Ola Pettersson

Lärare och stödperson

bert-ola.pettersson@sjovik.eu

Denna sida använder cookies. För mer information kan du läsa om cookies här.

OK