Sista ansökningsdag
1 maj 2024
(Ansökningar inkomna efter sista ansökningsdag behandlas i mån av plats)
Läsårstider
HT23: 21 augusti – 20 december
VT24: 8 januari – 5 juni
HT24: 19 augusti – 20 december
VT25: 6 januari – 5 juni
Längd & studietakt
1år, 50% Distanskurs med ett antal platsträffar
CSN
Gymnasienivå
Distanskurs i Återbruk och ekohushållning
Återbruk och ekohushållning är en grundläggande kurs för dig som vill minska ditt ekologiska fotavtryck genom att på ett kreativt sätt ta tillvara på och vårda de resurser som finns. För dig som vill göra en omställning och bli mer en cirkulent istället för konsument.
Den riktar sig till dig som vill arbeta praktiskt och kreativt i olika återbrukade material, samt följa naturens och årstidernas skiftande resursutbud. Det innebär både arbete med återbruk i olika material och arbete i kök med olika delar av hushållet. Du får skapa både det som är användbart och dekorativt.
Vad handlar det om?
Vi arbetar med olika återbrukade material och vad trädgård och natur erbjuder oss i säsong. Vi testar oss fram tillsammans och provar på olika tekniker för att återbruka olika material och ta tillvara på olika resurser, både gamla och oanvända. Tillsammans utforskar vi hur dessa resurser kan användas och vad de kan bli.
Återbruk handlar om att ta tillvara på de material som redan finns och använda dom till något nytt, istället för att konsumera nyproducerat. Det är spännande att öva kreativiteten genom att se saker i en ny skepnad. En sked kan bli en krok och en t-shirt kan bli en matta. Återbruk är också att vårda och laga det vi har. På kursen får du skapa både dekorationer och användbara saker i olika material genom kreativt skapande. Du provar på olika tekniker och hantverk. Du får både tillverka nya saker och ta hand om dom du redan har.
Ekohushållning bygger på den ekologiska tanken om kretslopp och vänlighet mot naturen. Det betyder att vi vill ta tillvara på de resurser, leva mer med naturen och säsongerna och med mindre miljöpåverkan i hushållet. På kursen arbetar vi mycket med mathantverk genom att konservera, fermentera, baka bröd, göra ost och laga mat från grunden. Vi tittar också på övriga delar av hushållet som hudvård, städning och kläder. Fokuset är på det praktiska görandet i det egna hushållet.
Passar kursen dig?
Kursen passar dig som vill ha tips och mer kunskap om hur du kan hushålla med såväl naturens resurser som dina ekonomiska. Kanske vill du ha mer kunskap om hur de val du gör påverkar miljön, samt få alternativ till produkter och råvaror som är bättre för både dig och miljön. Det praktiska och kreativa skapandet är i centrum och att prova på. Det praktiska varvas med teori och diskussioner.
På kursen får du utveckla ditt kreativa skapande både med återbruk och mathantverk. Du får prova på olika tekniker och hantverk med olika material och råvaror. Du får jobba mycket med din egen design och du sätter din egen personliga prägel på det du gör, både återbruksprojekt och det som hör till ekohushållningen. Praktiskt skapande varvas med teori om till exempel olika begrepp, märkningar och material.
Praktisk information
Mål
- Utveckla återbrukandet
- Prova på tekniker och hantverk med praktiskt skapande
- Bli mer medveten om hur val av konsumtion påverkar miljön i olika utsträckning när det gäller material och råvaror
- Inspireras till ett fortsatt utvecklande av ett miljövänligare förhållningssätt i vardagslivet.
Kursens upplägg
Studietakten är 50 % och omfattar både distansstudier och studieträffar. Ett antal helger under året träffas vi och arbetar med moment som du sedan får öva och utveckla hemma. På kursen får du prova på olika tekniker för att återbruka olika material och prova på olika delar av ekohushållning. Du får även prova på hantverk som att tälja, nålbinda och tova.
Träffarna på skolan är mellan fredag 13.00 till söndag ca 14.30. Inför träffarna läser du teorin och på träffarna jobbar vi praktiskt. Vi har lektionspass i halvklass där vi jobbar både i verkstaden med återbruk och i köket med ekohushållning. Du får ta med dig det du tillverkar hem och betalar materialkostnaden. Vi har även aktiviteter som svampplockning tillsammans på träffen. På söndagen har halva klassen hand om lunchen, där vi lagar vegetarisk mat med råvaror i säsong.
Det finns möjlighet att boka boende och mat på skolan under träffarna.
Mellan studieträffarna arbetar du på egen hand med uppgifter genom Teams och OneNote och vi förväntar oss att du är aktiv och tar ansvar för dina studier. Du har handledning av din lärare i alla uppgifter.
Erfarenhetsutbyte är en viktig del av kursen och du förväntas vara aktiv även mellan studieträffarna på Teams och OneNote.
Vi samarbetar med second handbutiken 33:an som gör att vi har ett litet lager av återbruksmaterial att tillgå på skolan och vi använder återbrukade material så långt det är möjligt. Du skaffar själv material och verktyg som behövs för de uppgifter du gör hemma.
Exempel på kursinnehåll:
- Prova på att återbruka i olika material såsom textil, trä och metall
- Grunderna i att underhålla och reparera olika material
- Konservering och förädling av vad trädgård och natur har att erbjuda. Det innebär att safta, sylta, torka, lägga in, syra och fermentera
- Arbeta med egna återbruksprojekt och egen design
- Tekniker som täljning och tovning som tar tillvara på resurser
- Göra från grunden, exempelvis ost, bröd, buljong, köksredskap, stöpa ljus
- Välja- och laga mat utifrån säsong
- Ord, uttryck och begrepp som ekologiskt, olika märkningar, omställning, hållbar utveckling osv.
- Prova på alternativ i hushållet inom exempelvis tvätt, städ, hudvård och materialval. Vi tillverkar salvor av bivax, egna hudvårdsprodukter och rengöringsprodukter.
Vi vill att kursen ska ge dig inspiration och kunskap till att hitta de vägar som passar just dig. Inga förkunskaper krävs.
Vad krävs vid start?
Du ska ha fyllt 18 år.
Eftersom hela eller delar av kursen bedrivs via internet krävs att du har tillgång till någon form av enhet med internetuppkoppling.
Platsträffarna är obligatoriska.
Kommunikation mellan lärare och deltagare sker via digital plattform. Du erhåller en skollicens i Office365 i samband med kursstart.
All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri.
Du betalar däremot en serviceavgift a 300kr per termin samt kostnad för material till egna projekt.
Eftersom du kommer att behöva Office-paketet får du en skollicens i samband med kursstart. Här finns de program vi använder oss av i kursen.
Logi och mat
Vi erbjuder möjligheten att bo på skolan under studieträffarna. Då maten är en viktig del av kursen äter vi samtliga måltider tillsammans under studieträffarna. Kostnader för boende och mat är:
Platsträff med boende i enkelrum inkl mat fre-sön: 2 030kr
Platsträff lunch & fika: 190kr
Kursträffar 2023/2024
Höstterminen 2023
Träff 1: 25-27 aug
Träff 2: 22-24sep
Träff 3: 20-22 okt
Träff 4: 1-3 dec
Vårterminen 2024
Träff 5: 26-28 jan
Träff 6: 8-10 mar
Träff 7: 19-21 apr
Träff 8: 24-26 maj
Kursträffar 2024/2025
Höstterminen 2024
Träff 1: 30-01 aug/sep
Träff 2: 20-22 sep
Träff 3: 18-20 okt
Träff 4: 06-08 dec
Vårterminen 2025
Träff 5: 24-26 jan
Träff 6: 14-16 mar
Träff 7: 11-13 apr
Träff 8: 23-25 maj
Ekohushållning på Instagram
Error: No feed with the ID 5 found.
Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.
Elisabeth Embretsén
Kursansvarig Återbruk och Ekohushållning
0226-678 06