Berättandets hemligheter

Sista ansökningsdag
10 aug 2022

Kursstart
22 aug 2022

Terminstider
HT22 22 aug – 16 dec

Studietakt & tider
50%, Distans med 4 platsträffar.

CSN
Gymnasienivå

Ansök

Berättandets hemligheter

Vad är egentligen muntligt berättande och vilken nytta kan du ha av muntligt berättande idag? I vilka sammanhang vill du fånga din ”publik”? På jobbet? Bland vänner och familj? Eller är det scenen som lockar?

Berättandets Hemligheter vänder sig till dig som utveckla ditt muntliga berättande och hur du kan använda dig av det på ett kreativt sätt i ditt liv.

”Det var en gång…”

I begynnelsen var det talade ordet. Det var berättaren som stod där, med sin historia inför sina åhörare som förväntansfullt väntade på att fångas och svepas med in i berättelsen. Ur det muntliga berättandet har sedan andra konstarter utvecklats, såsom dans, musik, skulpterande, litteratur och film, alla med det gemensamma syftet att de vill förmedla något för oss.

Berättelser fängslar och berör, skapar samhörighet och mening, roar och utmanar. Ja, säkert kan du själv dra dig till minnes ögonblick där du som lyssnare fått uppleva berättandets magi, där du glömde tid och rum och förflyttades in i berättelsernas värld.

Utbildningen är en introduktionskurs i muntligt berättande, retorik och genomförs på distans. Studierna sker på halvtid under en termin. Vi kommer att ha fysiska träffar vid fyra tillfällen (fyra helger) under kurstiden.

Mellan träffarna arbetar du individuellt, i par samt ingår i små basgrupper. Individuell coachning av kursledare sker mellan varje träff.

Kontakten mellan kursledaren och deltagarna och mellan deltagarna själva sker med hjälp av dator och telefon.

Kursinnehåll, teknik och tillämpning

Kursen är upplevelsebaserad med vissa teoretiska inslag. Under utbildningen får du möjlighet att:

  • lära dig berättandets grundläggande teori och hantverk (såsom röst, kropp, språk)
  • utveckla/hitta din personliga berättarstil
  • skapa din unika repertoar

Du kommer också få insikter i:

  • berättandets syfte och förutsättningar
  • användnings- och tillämpningsområden
  • storytelling

Blomstrande lärandemiljö

Vill du verkligen lära dig berätta, så ska du söka denna kurs, med en genialisk kursledare som skapar en blomstrande lärandemiljö.

Tidigare deltagare

Utvecklande

Kursens upplägg är både listigt och pedagogiskt där en gedigen blandning av övningar, improvisation och ”teoretisk teknik” skapar djup och bredd.

Tidigare kursdeltagare

Praktisk information

Vad krävs vid start?

Du ska ha fyllt 18 år. Du ansöker genom att klicka på ”ansök” och fyller i vårt formulär.

Vi meddelar dig efter sista ansökningsdag om du tilldelats en plats på kursen.

 

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri.

Du betalar däremot själv för kost och logi under platsträffarna samt en service- och materialavgift på 500kr för hela kurstiden.

Här ingår försäkring, kopieringsmaterial, referenslitteratur, skjuts till/från tågstationen i Avesta/Krylbo samt kurslitteratur mm.

Logi under platsträffarna är valbart, dock är måltidskostnaden obligatorisk. Observera att paketpris är beräknat på del av dubbelrum. Möjlighet att hyra lakan, handduk och badlakan finns för 100kr.

Måltider: 365kr/helg
Logi: 575kr/natt (del i dubbelrum)

 

 

Anders Holmberg

Anders har en bakgrund i teatervärlden. Som processledare, har han lett flera stora förändringsprocesser med inriktning på inflytande- och delaktighetsfrågor. Anders har arbetat med muntligt berättande sedan 90-talet, både som pedagog, arrangör och scenberättare. Han blev svensk mästare i muntligt berättande 2017 och 2019.

”Berättelser är som att skaffa sig nya minnen. I min värld är dessa berättelser till och med mer verkliga än mina verkliga minnen… Så jag håller med Johan Cullberg: – Det är aldrig försent att skaffa sig en lycklig barndom…

Kontakta Anders på anderskreak@gmail.com eller 070-777 44 96 för frågor rörande kursen.

Start: 22 aug 2022

Platsträffar (helg)
26 – 28 aug
23 – 25 sep
28 – 30 okt
02 – 04 dec

Vi träffas kl.20.00 på Sjöviks folkhögskola på fredag kväll och avslutar kl.16.00 på söndagen.

Denna sida använder cookies. För mer information kan du läsa om cookies här.

OK