
HT25
Sista ansökningsdag 15 april 2025
Förkunskap
Kunskaper i matematik motsvarande lägst åk.9
Kunskaper i svenska motsvarande lägst SAS krävs vid annat modersmål
Längd & studietakt
1 år, Heltid
Terminstider
HT24: 19 augusti – 20 december
VT25: 7 januari – 5 juni
HT25: 18 aug – 19 dec
VT26: 7 jan – 5 juni
CSN
Gymnasienivå
Storköksutbildning – Kock
Utbildningen är utformad för att motsvara branschens krav för att bli anställningsbar som kock i storkök.
En stor del av kursen är undervisning i matlagning i storköksmiljö där du får lära dig olika tekniker, metoder och utrustning för storkök samt att laga mat från grunden. Du gör också praktik i storkök. Parallellt med detta lär du dig de teoretiska delar som krävs för att du ska få de kunskaper som behövs för att bli storkökskock.
Vi lägger stort fokus på vegetarisk matlagning samt vilka metoder som finns för att kunna arbeta hållbart och klimatsmart i kök.


Kursens mål och utformning
Efter utbildningen ska du ha fått grundläggande kunskaper för att kunna arbeta som kock i storkök. Målet är också att du ska ha fördjupade kunskaper i vegetarisk matlagning samt hur valet av råvaror påverkar miljön.
Undervisningsformen är till stor del praktisk och sker i storkök och metodkök. Teoretiska moment i olika ämnen löper parallellt med det praktiska arbetet.
Minst 20 timmar per vecka är lärarledda lektioner, utöver detta arbetar man självständigt eller i grupp med praktiska eller teoretiska uppgifter.
Under studietiden på Sjövik bryts schemat också för temadagar, samarbeten med andra kurser, studiebesök och föreläsningar några dagar varje termin.
Praktisk information och kursinnehåll
- Matlagning i storkök
- Bakning
- Frukost- & bufféservering
- Salladsberedning
- Vardagsmat och festmåltider
- Hygien & säkerhet
- HACCP
- Specialkost & allergener
- Livsmedelskunskap
- Näringslära
- Service & bemötande
- Köksmatematik
- Hållbarhet & klimatsmart arbete i köket
- Grundläggande ledarskap
- Ansvarsfull alkoholservering
- Praktik i storkök
Du bör ha fyllt 18 år.
Om du har ett annat modersmål än svenska kan du komma att behöva göra ett språknivåprov. Kursen förutsätter en kunskapsnivå motsvarande SAS-grund. Detta för att du ska kunna tillgodogöra dig kursen i den takt som krävs.
Du behöver även ha kunskaper i matematik motsvarande grundskolans åk 9 eller högre. Om du inte har dokument som visar din kunskapsnivå kan du erbjudas att göra ett prov för att visa dina kunskaper.
Efter sista ansökningsdag påbörjas antagningsprocessen. Efter att alla ansökningar har gåtts igenom kommer ett urval av de sökande att blir kallade till intervju. Inbjudan till intervju skickas via e-post.
Senast 13 juni 2025 ska alla sökande ha fått sitt besked om man är antagen, reservplacerad eller ej antagen till kursen.
All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri.
Du betalar däremot en serviceavgift på 200kr/mån, en livsmedelskostnad på 350 kr/mån samt 100 kr/mån till studieresor.
Du står själv för arbetskläder, arbetsskor, eventuella redskap och kurslitteratur. Mer information om detta kommer i samband med antagning.
OBS! Du behöver ha tillgång till egen bärbar dator eller läsplatta.

