Timringsutbildning

Sista ansökningsdag
15 april 2020

Mål
Två år är att rekommendera för den som vill arbeta som timmerman

Terminstider
HT20 24 aug – 18 dec
VT21 7 jan – 28 maj

Längd & studietakt
1 – 2år, Heltid

CSN
Gymnasienivå

Ansök

Timringsutbildning

En timringskurs för dig som vill lära dig konsten att bygga vackra och funktionella timmerhus med genuina hantverksmetoder.

De traditionella metoderna väger tungt i utbildningen. Timringsutbildningen är två läsår, men man kan välja att endast gå ett år.

Kursens mål år 1

Första året på Timringsutbildningen fokuserar vi på att lära oss ny-timring. Deltagarna ska färdigställa ett mindre knuttimrat hus/stuga från grunden med de vanligaste teknikerna.

Vi färdigställer en byggnad med dörr, fönster och tak och vi lär oss både att timra i blockat timmer och rundtimmer. Vi flyttar även timmerstommar och färdigställer takkonstruktion och golv. Vi går igenom olika metoder i knuttimring främst siljansknut (dalaknut), men även dubbelhaksknut, laxknut, haklaxknut och medeltida knutar. Vi tar Motorsågskörkort A+B för säkert arbete på timringsutbildningen och i skogen.

Virket vi använder köper vi in direkt från närliggande skogsbolag och deltagarna får då blocka timret själv på en Bamsesåg. Detta för att få en uppfattning om de olika virkeskvalitéerna och få kunskap om virkesförädling.

Under första året gör vi även lättare renoveringar av timmerstommar och kulturmiljöer.

Utbildningsmål år 2

Väljer eleven att gå två år på Timringsutbildningen innebär det en mer fördjupad kunskap i knuttimring, renovering och restaurering. Två år är att rekommendera om man vill arbeta som timmerman.

Vi timrar lite mer komplicerade byggnader och jobbar mer mot kund. Många har gått ut efter två år och startat eget företag eller blivit anställda som timmermän hos andra timmerföretagare. Efter avslutad utbildning ska deltagaren behärska grunderna i timring och tillhörande byggnadshantverk. Deltagaren ska ha kännedom om olika typer av knutar och timmerbehandling från olika tids- och stilperioder, kunna renovera gamla timmerstommar/timrade miljöer på ett tidstypiskt och konstruktivt sätt och ha kunskap om byggnadsvård relaterad till timring.

Vidare ska deltagaren ha provat på modern, och delvis maskinell timring samt känna till de lagar och regler som gäller för plan och bygg och kunna tillämpa rationella metoder utifrån traditionell hantverksteknik. Deltagaren ska ha kunskap i nyproducering av timmerhus – med tydligt hantverksuttryck utifrån äldre tradition integrerat med nytänkande, och även kunna utföra grundsättning, uppsättning och takläggning, fönster och dörrar.

En viktig del är att värna om den genuina timringstekniken och ha miljömedvetenhet och god kunskap om energiförbrukning, även ur ett globalt perspektiv.

Praktisk information

Vad krävs vid start?

Du ska ha fyllt 18 år.

När du skickat in din ansökan kommer du att bli kallad till en intervju och ett praktiskt prov, som visar på din förmåga att hantera verktyg. Provet förutsätter inte att du kan timra.

Den som blir antagen på timringsutbildningen ska ha egna verktyg och säkerhetsutrustning.

En timmerbila, en knutyxa, bandkniv, vattenpass, kritsnöre, timmerpassare. Skyddskläder till motorsågning: Skyddskänga/stövel, sågskyddsbyxa, hjälm med hörselskydd och visir, handskar samt ett första förband.

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri.

Du betalar däremot en serviceavgift på 200kr/ mån och står själv för arbetskläder, verktyg och kurslitteratur.

Johan Kihlgren

Kursansvarig Timringsutbildning

0226-678 28

johan.kihlgren@sjovik.eu

Tobias Lundgren

Lärare Friluftsliv & Timringsutbildning

tobias.lundgren@sjovik.eu

Denna sida använder cookies. För mer information kan du läsa om cookies här.

OK