Timringsutbildning

Timmermän rensar byggställning HT14

Sista ansökningsdag
15 april 2024

Mål
Två år är att rekommendera för den som vill arbeta som timrare.

Terminstider
HT23: 21 augusti – 20 december
VT24: 8 januari – 5 juni

HT24: 19 augusti – 20 december
VT25: 7 januari – 5 juni

Längd & studietakt
1 – 2år, Heltid

CSN
Gymnasienivå

Ansök

Timringsutbildning

En timringskurs för dig som vill lära dig konsten att bygga vackra och funktionella timmerhus med genuina hantverksmetoder.

De traditionella metoderna väger tungt i utbildningen. Timringsutbildningen är två läsår, men det är möjligt att endast läsa ett år.

Kursens mål år 1

Första året på Timringsutbildningen fokuserar vi på att lära oss nytimring. Deltagarna ska färdigställa ett mindre knuttimrat hus/stuga från grunden med de vanligaste teknikerna.

Vi arbetar mycket praktiskt. För att bli god hantverkare behövs tid för övning och det får deltagarna med hjälp av handledare.

Vi färdigställer en byggnad med dörr, fönster och tak och vi lär oss både att timra i blockat timmer och rundtimmer. Vi flyttar även timmerstommar och färdigställer takkonstruktion och golv. Vi går igenom olika metoder i knuttimring främst siljansknut (dalaknut), men även dubbelhaksknut, laxknut, haklaxknut och medeltida knutar. Vi tar Motorsågskörkort A för säkert arbete på timringsutbildningen.

Virket vi använder köper vi in direkt från hustimmerleverantörer med god kvalité. Detta för att få en uppfattning om hur det är att jobba med dagens nytimringsmetoder.

Under första året gör vi även lättare renoveringar av timmerstommar och kulturmiljöer.

Utbildningsmål år 2

Väljer deltagaren att gå två år på Timringsutbildningen innebär det en mer fördjupad kunskap i knuttimring, renovering och restaurering. Två år är att rekommendera om man vill arbeta som timrare.

Vi timrar lite mer komplicerade byggnader och jobbar mer mot kund. Många har gått ut efter två år och startat eget företag eller blivit anställda som timrare hos andra timmerföretagare. Efter avslutad utbildning ska deltagaren behärska grunderna i timring och tillhörande byggnadshantverk. Deltagaren ska ha kännedom om olika typer av knutar och timmerbehandling från olika tids- och stilperioder, kunna renovera gamla timmerstommar/timrade miljöer på ett tidstypiskt och konstruktivt sätt och ha kunskap om byggnadsvård relaterad till timring.

Vidare ska deltagaren ha kännedom om de lagar och regler som gäller för plan och bygg, samt kunna tillämpa rationella metoder utifrån traditionell hantverksteknik. Deltagaren ska ha kunskap i ny producering av timmerhus – med tydligt hantverksuttryck utifrån äldre tradition integrerat med nytänkande, och även kunna utföra grundsättning, uppsättning och takläggning, fönster och dörrar.

En viktig del är att värna om den genuina timringstekniken och ha miljömedvetenhet och god kunskap om energiförbrukning.

Praktisk information

Vad krävs vid start?

Du ska ha fyllt 18 år.

När du skickat in din ansökan kommer du att bli kallad till en intervju och ett praktiskt prov, som visar på din förmåga att hantera verktyg. Arbetsprovet kommer att bestå av tillverkning av en arbetsbock utifrån ritning. Verktygen som får användas är fogsvans och hammare. Tidsåtgången är ca 2 timmar.

Provet förutsätter inte att du kan timra.

Den som blir antagen på timringsutbildningen ska ha egna verktyg och säkerhetsutrustning.

En timmerbila, en knutyxa, bandkniv, vattenpass, kritsnöre, timmerpassare. Skyddskläder till motorsågning: Skyddskänga/stövel, sågskyddsbyxa, hjälm med hörselskydd och visir, handskar samt ett första förband.

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri.

Du betalar däremot en serviceavgift på 200kr/ mån och står själv för arbetskläder, verktyg, kurslitteratur och obligatoriska studieresor. Se speclista nedan.

Uppskattad kostnad för nödvändigt kursmaterial: ca 11 400kr (läsår 1).
Kurslitteratur: Motorsåg, Timmerknutar, Vandrande fukt strålande värme.
Verktyg: Timmerbila, Stämjärn, Bandkniv, Passare, 2st Timmerpennor, 10st Övningsvirke, Examinationsavgift motorsågskort.

Observera att du utöver detta behöver införskaffa utrustning enligt nedan. Vi kan naturligtvis hjälpa till med dessa inköp i samband med kursstart.

Verktyg tex måttband, vattenpass, kritsnöre, vinkelhake, tumstock, kniv och bryne.

Arbetskläder (slitstarka kläder) skyddsskor med stålhätta och trampskydd.

Säkerhetskläder: Motorsågshjälm med hörselskydd och visir, sågskyddsbyxor, huggarblus (godkänd enligt EN471) och handskar.

Vi är medvetna om att timringskursen för med sig en del kostnader, varför vi erbjuder avbetalning under studietiden.

Om att bo på vårt internat

Markus Tarvainen

Kursansvarig Timmer

0226-678 28

markus.tarvainen@sjovik.eu

Daniel Malmberg

Lärare

Tobias Lundgren

Lärare Friluftsliv & Timringsutbildning

tobias.lundgren@sjovik.eu

Denna sida använder cookies. För mer information kan du läsa om cookies här.

OK