Steget

Sista ansökningsdag
1 maj 2021

Längd & studietakt
1 – 2 år, Heltid

Terminstider
HT21: 23 aug – 17 dec
VT22: 10 jan – 3 juni

Ansök

Steget

Kursen för dig som har gått särskola och vill fortsätta studera. Att gå på Steget innebär ett steg närmare att bli mer självständig och bo i egen lägenhet.

På Steget får du bland annat läsa allmänna ämnen som svenska och matematik. Här får du studera i din egen takt och på din egen nivå. Du får möjlighet att utvecklas både kunskapsmässigt och personligt.

Varje dag på internatet innebär övning mot mer självständighet i vardagslivet. Du får också många nya vänner och umgås med kompisar både i skolan och på fritiden.

Kursinnehåll

Huvudsakliga ämnen

  • Svenska
  • Matematik

Övriga ämnen

  • Drama
  • Musik
  • Dans
  • Mediakunskap
  • Idrott
  • Kost

Dessutom gör du en hel del studiebesök tillsammans med gruppen.

 

Fritid

Du bor tillsammans med dina kurskamrater på Södergården och stödperson finns i boendet dygnet om. Stödpersonen hjälper dig i din träning att klara dig själv, t ex att komma upp på morgonen, komma i tid till skolan, ta ev medicin, städning, tvätt, förbereda fika mm.

Stödpersonen ordnar och deltar i fritidsaktiviteter på kvällar och de helger gruppen är kvar på skolan. Det kan vara aktiviteter som innebandy, karaoke-kvällar, disco, fiske och aktiviteter som är gemensamma för hela skolan. Gruppen gör också utflykter till bowlinghall, köpcenter, ridstall, badhus, skogen mm.

Att bo och plugga tillsammans är roligt och utvecklande. Personalen finns med i gruppen som stöd och samtalar med dig omkring just dina behov och funderingar

Mer information

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri. Du betalar däremot en serviceavgift, litteratur och visst material själv.

På internatet har deltagaren helinackordering.

Hyra av rum och ordinarie måltider kostar 5 385 kr/4 veckor i enkelrum.

Du ska ha fyllt 18 år. Antagningen grundar sig i just dina behov och förutsättningar att tillgodogöra dig kursen.

Om du är intresserad av Steget tar du kontakt med oss för ett studiebesök. Det är första steget på din ansökan.

Bestäm tid för ditt besök hos kursansvarig Birgitta Henning

tel 0226-678 14,
e-post birgitta.henning@sjovik.eu

 

Som studerande på Steget tillkommer en förhöjd internat-kostnad motsvarande 4,5 timmar/veckan. Denna kostnad är 1 344 kr i veckan.

Förhöjd internatkostnad innebär anpassat enkelrum med egen toalett och dusch, boendestöd dygnet om, transporter, (även akuta transporter) dygnet om mm. Denna kostnad är 21 504 kr för höstterminen och 27 418 kr för vårterminen.

Du kan ansöka om hjälp med att finansiera denna kostnad hos din hemkommun.

Enorm utveckling

Jag har en dotter som har gått på Sjövik i två år. Under den tiden har hon utvecklats enormt mycket till en social, självständig person. Boendet är väl fungerande, men fantastiskt trevlig och engagerad personal. De får eleverna att fungera väl både under skoltid och fritid. Miljön är helt otrolig, vilket bidrar till att deltagarna blir harmoniska.

Karins mamma

Sluss mellan skola och vuxenliv

När Simon gick sista året på gymnasiesärskolan besökte han Sjöviks folkhögskola. Simon kände direkt att det var där han ville vara efter gymnasiet. Steget har känts som en bra sluss från skola till vuxenliv. Då Simon bott borta från hemmet under veckorna har de två åren på Sjövik gjort att han stärkt sin självkänsla, sin identitet och vuxit som människa. Genom att få sköta sig själv och i gruppgemenskapen som Steget har erbjudit, har Simon förberetts till ett idag självständigt liv. Åren på Sjövik har också varit nyttiga och positiva för oss anhöriga, då vi sett hur Simon har utvecklats i sin självständighet.

Simons mamma

Lärare

Birgitta Henning

Kursansvarig Steget & Allmän linje med extra stöd

0226-678 14

birgitta.henning@sjovik.eu

Denna sida använder cookies. För mer information kan du läsa om cookies här.

OK