Allmän kurs

Uppslagen bok med ormbunksblad ovanpå. foto.

Sista ansökningsdag
VT 25: 1 december 
Sen ansökan hanteras i mån av plats

Ansökan till HT 25
sista ansökningsdag 15 april 2025

Längd & studietakt
1 – 3 år, Heltid

Terminstider
HT24: 19 aug – 20 december
VT25: 7 januari – 5 juni

HT25: 18 aug – 19 dec
VT26: 7 jan – 5 juni

CSN
Grundskole- och gymnasienivå

Ansök VT25

Ansök HT25

Allmän kurs

Välkommen till allmän kurs med friluftsinslag! Du får chansen att arbeta upp din behörighet samtidigt som du får uppleva friluftsliv tillsammans med deltagarna på vår vägledarutbildning.

Detta inslag är varannan torsdag och kommer att vara på en nivå så att alla känner sig trygga och kan delta. För den som önskar finns det möjlighet att göra frivilliga fördjupningar.

På allmän kurs kan du parallellt studera både på grundskole- och gymnasienivå. Du kan nå behörigheter till yrkeshögskola och högskola.

Vår undervisning är lärarledd och pedagogerna för en ständig dialog med dig om hur studierna fortlöper och vad du kan göra för att utvecklas. Vi arbetar med helheten och i temaform. Vi har inte prov, eller nationella prov för att undvika stress.

Alla deltagare får en sammanhållen klass och regelbundna samtal med en mentor för att följa upp studier och den personliga utvecklingen.

Vårt arbetssätt förutsätter att du är närvarande på lektionerna och aktivt tar del av undervisningen och förhoppningsvis kan du hitta glädjen med studierna igen hos oss!

Händer som skriver på laptop
Påfågelöga (fjäril) sitter på lila blommor.

Tematiska studier

På Allmän kurs arbetar vi tematiskt och ämnesintegrerat. Det innebär att vi under några veckor arbetar med samma tema i alla ämnen (förutom matematik och engelska). Pedagogerna ser till att det finns förutsättningar att uppnå målen motsvarande ämnenas kursplaner, genom att utforma lämpliga teman och individanpassade arbetsuppgifter.

Vi använder inte färdiga läromedel, utan mer levande källor. Därför kan vi anpassa våra teman efter vad som händer i omvärlden för att ge våra kurser en aktuell anknytning till verkligheten. Vi ser att vårt arbetssätt ger en helhetsbild och djupare förståelse för olika ämnen i och med att vi arbetar med en och samma sak ur flera perspektiv.

Vid skolstarten skriver du tillsammans med kursansvarig en studieplan över vilka kurser du vill klara under läsåret så att både du och pedagogerna vet vad målet med studierna är.

Vi arbetar mycket med sammanhållning och trygghet i gruppen för att skapa förutsättningar för lärande.

Grundskolekurser

  • Svenska eller svenska som andraspråk
  • Engelska
  • Samhällskunskap
  • Matematik

Gymnasiekurser

  • Svenska 1, 2, 3
  • Svenska som andraspråk 1, 2, 3
  • Samhällskunskap 1a1+1a2, 2
  • Matematik 1b, 2b, 3b, 4
  • Historia 1a1+1a2
  • Religionskunskap 1
  • Engelska 5, 6, 7
  • Naturkunskap 1a1+1a2, 2
bilden tagen ovanifrån. ung kvinna tittar upp från sin dator och in i kameran. hon ler.

Kursfakta

Beroende på dina personliga förutsättningar och vilka kunskaper du har med dig finns Allmän kurs på olika nivåer.

Gemensamt för alla nivåer och inriktningar är en anpassad studietakt, lärarledda lektioner och tematiska studier. Samtliga kurser ger rätt till CSN studiemedel på respektive nivå.

GRUND

Allmän kurs Grund vänder sig till dig som saknar fullständig grundskolebehörighet. För att uppnå denna behörighet krävs minst ett år på Allmän kurs och att du klarar fyra ämnen: svenska/svenska som andra språk, engelska, matematik och samhällskunskap på grundskolenivå. Om du är delvis klar med grundskolan men behöver komplettera ett par ämnen – är det hos oss möjligt att kombinera studier på grund- och gymnasienivå.

Efter avslutade studier på Allmän kurs Grund är du behörig att studera vidare på gymnasienivå, oavsett om du väljer att studera vidare på Allmän kurs eller någon annan utbildningsform.

Antagningsvillkor för att studera på Allmän kurs, är att du fyllt 18 år och har ett godkänt betyg i SFI D eller har motsvarande kunskaper i svenska.

GYMNASIENIVÅ

Allmän kurs på gymnasienivå vänder sig till dig som saknar fullständig gymnasiebehörighet eller som behöver hjälp att få särskild behörighet till högskolan. Studietiden (sk omfattningskrav) blir ett, två eller tre år beroende på vad du har med dig från tidigare studier. Ditt individuella omfattningskrav bestäms i samband med din ansökan till Allmän kurs.

Vi vill alltid träffa dig för en intervju där vi ser över sina tidigare kunskaper och gör upp ett förslag på studieplan. Studieplanen fastställs sedan i samband med terminsstart.

För att få din behörighet, behöver du, utöver uppfyllt omfattningskrav, få godkänt i 7 ämnen för behörighet till Yrkeshögskola och 10 ämnen för behörighet till Högskola.

Avslutade studier på Allmän kurs innebär att du erhåller gymnasiekompetens och grundläggande behörighet för att studera vidare på yrkeshögskola och/eller högskola och universitet. Du erhåller ett studieomdöme samt ett behörighetsintyg som används för att söka vidare till högre studier. Du konkurrerar då med andra f.d. folkhögskoledeltagare i en sk ”folkhögskolekvot” hos resp lärosäte.

Antagningsvillkor är att du fyllt 18 år och har grundskolebehörighet.

För att få ett studieomdöme läser du minst ett år på heltid. Alla har olika mål med att studera hos oss, men utbildningen syftar främst till att du ska uppnå behörighet att söka yrkeshögskola eller universitet och högskola.

Vi ser helst att du fyllt 18 år. Antagningen grundar sig i just dina behov och förutsättningar att tillgodogöra dig kursen.

När vi tagit emot din ansökan kontaktar vi dig för ett första besök på Sjövik. Det är därför viktigt att du svarar i telefon och regelbundet kontrollerar din e-post.

Vi kräver drogfrihet minst 6 månader innan skolstart.

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri.

Du betalar däremot en serviceavgift på 200kr/ mån, litteratur och visst material själv, samt en avgift om 1000kr per termin för studieresor, förbrukningsmaterial och utedagar.

OBS! Du behöver ha tillgång till egen bärbar dator.

Om att bo på vårt internat

Sjöviks folkhögskola ligger i södra Dalarna, ca en mil från Avesta.

Du som pendlar från t ex Sala, Fagersta, Norberg eller Hedemora med kollektivtrafik, kan åka med Sjöviks buss från och till Avesta Krylbo station. Vi anpassar skoldagen och stationsbussen efter kollektivtrafikens avgångar på morgonen och eftermiddagen.

För dig som vill knappa in adressen i din GPS är adressen Sjöviks folkhögskola, 775 95 Folkärna.

För dig som inte vill pendla alls, finns plats på skolans internat. Se separat information.

Lärare

Jesper Lindgren

Kursansvarig

0226-678 40

jesper.lindgren@sjovik.eu

Elisabeth Gustafsson

Lärare

elisabeth.gustafsson@sjovik.eu

Karin Edvall

Lärare

0226-678 35

karin.edvall@sjovik.eu

Denna sida använder cookies. För mer information kan du läsa om cookies här.

OK