Sista ansökningsdag
1 maj 2024
Sena ansökningar behandlas i mån av tid.
Mål
En kurs för att återskapa bandet mellan människa och natur
Terminstider
HT23: 21 augusti – 20 december
VT24: 8 januari – 5 juni
HT24: 19 augusti – 20 december
VT25: 7 januari – 5 juni
Längd & studietakt
1 – 2år, Heltid
CSN
Gymnasienivå
Besök oss på Instagram
Friluftsliv-Hantverk-Ledarskap
FHL vänder sig till dig som vill lära mer om traditionellt friluftsliv, fördjupa dina kunskaper om naturen och förmedla det värdefulla i mötet med naturen. FHL är ett alternativ som fortbildning eller förberedande utbildning för lärare, fritidsledare, specialpedagoger eller liknande yrken.
Syfte
- Utveckla och finslipa deltagarnas färdigheter i friluftsliv genom färder i olika miljöer.
- Öka deltagarnas färdigheter i att tillverka egen utrustning genom vägledning i hantverk som hör till friluftslivet.
- Utveckla deltagarnas färdigheter i ledarskap genom vägledarpraktik med olika grupper.
- Förmedla teorier och idéer som hör till historia och traditioner i friluftslivet; gruppsykologi; ledarskap; naturvetenskap och ekofilosofi.
- Lära känna naturen; väder; landskap; arter.
- Inspirera till ett liv i harmoni med människor och med naturen.
Kursens upplägg
Färder på mellan 3–10 dagar varvas med hantverk, färdighetsträning och teori på och i skolans närområde. Kursen börjar med en färd på 1 vecka och avslutas med en längre färd på 2 veckor i maj.
Hantverket koncentreras mot tillverkning av redskap och utrustning. T.ex. skedar, kåsor, skidor, kanoter i trä och textilt hantverk, t.ex. kläder, packpåsar, vindskydd m.m.
Skogarna runt skolan och nedre Dalälvens vattensystem är hemmamarkerna. Sjöviks fäbodstugor i norra Dalarna är basen för flera färder under året.
Kursens färder görs i olika naturtyper, med olika färdsätt – kanot; vandring; skidor – under alla årstider och i alla väder. Under året är vi på färd mellan 60–70 dygn.
I anslutning till påsklovet har deltagarna möjligheten att själva profilera kursen genom olika tillval eller projektarbeten.
Studiesätten när vi är på skolan varierar; föreläsningar, grupparbeten, enskilda arbeten, projekt och färdighetsträning.
Artikel om FHL från Naturkompaniets tidning 365: Skogsliv vid Avesta.
Praktisk information
Vad krävs vid start?
Du ska ha fyllt 18 år.
Vi ser gärna att du som söker kursen kommer på vårt ”Öppet Hus” i maj för att bilda er en uppfattning om skolan och kursen. Det kommer att finnas en informations- och frågestund under dagen.
All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri.
För deltagare på Sjöviks friluftskurser tillkommer, förutom ordinarie kostnader (en serviceavgift på 200kr/mån), kostnad för resor i samband med färder samt kostnad för inköp av personlig utrustning och hantverksmateriel.
Lärare
Bo Weslien
Huvudvägledare och kursansvarig för Sjöviks friluftskurser. Specialområdena är traditioner och färdigheter i kanotfriluftsliv, trähantverk, skogsliv och skogshistoria. Skrivit boken ”Skogsliv – återupptäck kunskaper för naturnära liv och färder i skogslandet” tillsammans med Lars Fält. Bor granne med Sjövik.
Katha Blank
Huvudvägledare på FHL. Specialområden är gamla textila hantverk, utrustningssömnad och mat i friluftslivet. Är också intresserad av folklig dans. Bor utanför Möklinta i Västmanland där hon odlar, föder upp får, grisar och höns.
Tobias Lundgren
Huvudvägledare. Professionell hantverkare och vägledare i friluftsliv. Undervisar i bl.a. färskslöjd och skidmakeri. Vägleder under kanot- och vinterfärder. Bor i Ockelbo där han har sin verkstad och sina odlingar.
Error: No feed with the ID 7 found.
Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.